,,I wiosna by tak nie smakowała, gdyby przedtem zimy nie było…”

            21 marca w naszej szkole obchodziliśmy dzień wiosny. Cała społeczność uczniowska już od wczesnych godzin trudziła się nad wykonaniem najlepszego, najsmaczniejszego, wartościowego i pięknie wyglądającego dania. Wszystkie klasy wykazały się dużą pomysłowością i zaprezentowały cały wachlarz dań. Wśród nich były: wiosenne kanapki, szaszłyki, gofry, naleśniki z mąki orkiszowej i owocami, sałatki, roladki, koktajle, twarożki, a nawet … zupa ze świeżych pomidorów. Jury przyznało kolejno: miejsce pierwsze - klasie II gimnazjum (wych. p.Magda Poziemska), drugie – klasie IV (wych. p. Dorota Nowak) oraz miejsce trzecie – klasie III gimnazjum (wych. p. Barbara Paluchowska). Po rozstrzygnięciu konkursu uczniowie mogli w klasach kosztować wykonanych przez siebie potraw. Uwieńczeniem wiosny był pokaz eksperymentów chemicznych przygotowany przez chłopców z II gimnazjum dla młodszych uczniów. Po jego zakończeniu, uczniowie spędzali czas w klasach z wychowawcami, bądź na wspólnym spacerze.

Przepisy uczniów w najbliższych dniach będzie można przeczytać na gazetce szkolnej.

 

Tekst: Agata Lachowska


 

Składam serdecznie podziękowania  wszystkim nauczycielom i uczniom za zaangażowanie się w przygotowanie potraw oraz Patrycji Buturyn i Wiktorii Kozłowskiej z Samorządu Uczniowskiego i ich opiekunowi, pani Magdzie Poziemskiej.

 

 Małgorzata Orlikowska