22 listopada 2021 klasy 0 - 3 pojechały na wycieczkę do Warszawy. Podzieleni na dwie grupy uczestniczyliśmy w warsztatach cukierniczych oraz zwiedziliśmy Stację Muzeum PKP.
Podczas warsztatów w Pijalni Czekolady E. Wedel dowiedzieliśmy się skąd bierze się czekolada i dlaczego są różne jej odmiany oraz usłyszeliśmy historię powstania fabryki czekolady w Polsce oraz słynnego ptasiego mleczka. Już teraz wiemy, dlaczego znakiem firmowym jest chłopiec w czerwonym ubraniu jadący na zebrze. Ciekawe, czy i Wy to wiecie? Po dawce słodkiej wiedzy nastąpiła część praktyczna warsztatów: dekorowanie pyszną białą czekoladą słynnego wedlowskiego torcika. Skosztowaliśmy też płynnej czekolady podawanej na gorąco z dużą porcją bitej śmietany. Na koniec każdy z małych cukierników otrzymał własnoręcznie wykonany torcik oraz tabliczkę czekolady na pamiątkę.
Następnie udaliśmy się do Stacji Muzeum, gdzie obejrzeliśmy sale wystawowe prezentujące miniatury pociągów z różnych epok. Pod czujnym okiem Pani przewodnik dowiedzieliśmy się, jak one działały oraz jakie urządzenia były i są potrzebne podczas obsługi kolei. Po zwiedzeniu sal wystawowych poszliśmy do skansenu lokomotyw. Mogliśmy wejść do kabin i wcielić się w role: maszynisty, konduktora, kierownika pociągu czy dyżurnego ruchu lub megafonisty. Dowiedzieliśmy się na czym polega ich praca, tym samym w praktyczny sposób poznaliśmy nowe zawody. Kto wie, może ktoś z nas zostanie jednym z nich?
Wycieczka zrobiła na każdym z uczestników niemałe wrażenie, a słodkości tego dnia było co nie miara.
Popatrzcie na fotki.
Tekst: Beata Włodarczyk
Zdjęcia: Beata Włodarczyk, Ewa Zakrzewska